2020. június 9.

My little Investigation - jó kis pónis nyomozós játék



Egy újabb pónis játék került terítékre. A mostani egy nem mai darab, sőt, hírek már szerepeltek is róla korábban itt a blogon, de na, egyszer ki kell vinni.
Meg az is lehet, hogy annyira régi, hogy egy-két olvasónknak még új is lehet. Amúgy is ígértem a legutóbbi pónijátékos bejegyzésnél, hogy tartalomhiány miatt, a blogon már megemlített játékokkal is játszani fogok.



Ez egy point&click kalandjáték, amit az Equestrian Dreams fejlesztett. A játék fejlesztője 13-ban adta ki az első demót, és 14-ben az első teljesen befejezett esetet. Sajnos a régi emberek ott hagyták a projektet, így a többiek képtelené váltak befejezni a 2. ügyet. A csapat 19 április 15.-én hivatalosan is bejelentette, hogy ebből már nem lesz semmi. De a befejezetlen 2. esetet nyilvánosan elérhetővé tették, hogy bárki vihesse ameddig tart, illetve felvegye a staféta botot ott, ahol ők abbahagyták.
Nem igazán volt kedvem a félkész 2. esettel kísérletezni, így itt csak az elsőről lesz szó.

A játék amúgy fut Windows, Mac és Linux alatt is

Akkor vágjunk is bele. Gondolom, nem árulok el nagy titkot azzal, hogy ez egy krimi játék. A krimi azért macerás műfaj, mert baromi nehéz róla szpojlermentesen beszélni. Megpróbálom a történet magvát vázolni.

Rarity-hez az éjszaka leple alatt betörnek, ellopják az egyik legértékesebb drágakövét. Mivel Pónifalva egy zsákfalu, és a pónik nagyon békeszerető és törvénytisztelő növényevők, így a helyi önkormányzat nem tart fent állandó jelleggel rendőrséget, ezért kérvényezniük kell egy bűnügyi szakpónit Vágtaszegről, de az több nap míg megérkezik, és addig ugye az összes nyom ki fog hűlni. (Kiderül, hogy a szakpóni sincs a szakma magaslatán amúgy, és többet árt, mint használ.) Magyarul nincs aki segítsen Rarity-nek. Twilight amint meghallja mi történt, egyből előáll, hogy ő majd felgöngyölíti az esetet. Na igen, de nincs jogalapja, amivel amúgy egy felesküdött, egyenruhás rendőr rendelkezik. Végül kidumálja a polgármesternél, hogy amíg a szakik megérkeznek, addig ő hadd játszhassa a Miss Marple-t.

Twilight rögtön patájába is veszi az ügyet! Már az elején el kell mondjam, hogy a játék valami fenomenális lett. Külön kiemelném, hogy bár visual novell jellegű, egyáltalán nem kell olvasni, mivel a játékban le van szinkronizálva szinte minden!
A grafikára igazán nem lehet panasz. Szerintem nagyon szép lett, sőt, lehet az én igényeim lettek olyan alacsonyak, hogy azt mondom, fele ennyi energiával is megcsinálhatták volna játékot. Az is tetszett, hogy nem csak a képernyő váltakozik, hanem a karakterek rendesen mozognak a játéktérben.
Oké, azt én is elismerem, hogy meg vannak a maga hibái, egy-két helyen tényleg csúsznak a hangok, illetve váltakoznak a hangerősségek, de akkor is igazán látszik, hogy valóban odatették magukat, sok más egyéb projekthez képest.

A játék amúgy le se tagadhatná, hogy nagyon sokat merített az azóta már rongyosra mémezett Ace Attorney játékból, mivel egy-két szófordulatot, illetve az ikonikus OBJECTION (Tiltakozom!) felkiáltást is rendszeresen el tudjuk lőni. Ez marha vicces... :) ... de egy idő után idegesítő tud lenni.


És szégyen - nem szégyen, de ebben a játékban elő kellett vennem a végigjátszást, máskülönben nem tudtam továbbmenni.
Itt térnék ki rá, hogy egy olyan játékról beszélünk, amelynek a legnagyobb erőssége egyben a legnagyobb... nem mondom, hogy gyengesége, mert ez nem volna igaz, de inkább az elrettentő része.

Ugyanis rendkívül elaborált, kidolgozott játékmenete van: akinek a suliban nem ment a szövegértés, annak majdnem azt mondom, ne is próbálkozzon vele, mert amúgy csak puskázni, vagy veszettül kattintgatni fogja az összes lehetőséget, amíg tovább nem jut valahogy, az úgy meg a monotonitásával megöli az egész játékélményt.

Bizonyítékok. Ezek kombinálásával kell szétszadizni az összes póni agyát! Nekem a sajátomat is sikerült.

A játékba az összes létező nyomozósjáték-sallangot belerakták.
Nyomokat kell összegyűjtenünk, amelyekkel szembesíthetjük is a gyanúsítottakat, illetve belengethetünk nekik kikérdezés közben.
Az alibijükre, illetve a történetünk kulcspontjaira kérdezhetünk rá, amíg sarokba nem szorítjuk őket, és meg nem törnek.
Ja igen, mindezeket kombinálhatjuk is egymással, illetve a kikérdezéseknél szemtanukat is hívhatunk, akik az adott póni meséjét támasztják alá, vagy épp cáfolják meg. De nem maguktól, ezt is mind a játékosnak kell kiokoskodni.

Egy kihallgatás

A pónik amúgy nem restek hazudozni, és elhallgatni kulcsinformációkat; van hogy a gyanúsított és a szemtanú egyik szavával üti a másikat.
No, de azért kicsit elragadtattam magamat, mivel nekünk Twilightként van egy olyan aduász a patánkban, amivel szinte verhetetlenek vagyunk - nem, nem a végigjátszásra gondolok.

PINKI PIE! 

A Pinkie Pie


Pinkie egy igazi kincs és fénypont az egész játékban. A játék felét ő maga viszi el a hátán! Baromi régen láttam még ennyire jól eltalálni a karakterét!
Egy unalmas pillanata nincsen, és szinte bármikor előhívható.  Bár nem érdemes egyfolytában zaklatni, mert nem fog jönni, vagy ugyanazt fogja ismételgetni egymás után.

Ő tanácsokkal látja el Twilightot, illetve nyomozati technikákról oktatja ki őt. :)  Khm, nos, tudjuk Pinkie-nek milyen kis hobbija van a cukrászda alagsorában, szóval bűnügyi témákban érdemes adni a szavára khm cupcakes khm

Mindezeket együttvéve nem túlzás azt állítani, hogy az egyik legösszetettebb pónis játékról van itt szó!

Félre ne értsetek, a világon senkit sem szeretnék eltántorítani tőle. Épp ellenkezőleg, ez a játék marha jó. Nekem legalábbis sikerült a szívembe dobnia magát, és bánom, hogy a 2. bűnügy sose fog elkészülni. Azt aláírom, hogy nyilván rétegjáték, és nem mindenki vevő az efelé agyalásra meg visszafejtésre, de olyan kuriózuma ez a fandomnak, ami élményéről kár lenne bármelyik kollégánknak is lemaradni, ha kivinni nem is, bele nyomni 10-20 percet mindenképp érdemes.