2013. december 11.

A JCS Média válasza

Ma reggel megkaptuk a kiadó válaszát a DVD és képregény megjelentetéssel kapcsolatban érkezett hozzászólásokra. A levél ugyan olvasható az előző bejegyzés hozzászólásai között, a kiadó kérésere itt is közzéteszem. Sajnos tűnik, hogy a DVD megjelenése esetén az általunk közzétett, hivatalos anyagokat érintő online tartalmak ismételt letiltásra kerülhetnek. Viszont a kiadó kompromisszumkész hozzáállása biztató. Nálatok a labda.

Tisztelt Hunbrony Közösség, Kedves Mindenki!

Első soraimban is üdvözlöm Önöket e-mailen keresztül.

Szeiferman János vagyok, a JCS Média ügyvezető-igazgatója.

Köszönöm Bitterman Főszerkesztő Úrnak a lehetőséget, hogy közzétette, és Önöknek a visszajelzéseket az Én kicsi pónim – Varázslatos barátság rajzfilmsorozat magyarországi DVD és képregény kiadására vonatkozólag feltett kérdéseimre.

Megkapva a Főszerkesztő Úr megtisztelő összegző válaszát és látva / olvasva a feltett kérdésekre érkező hozzászólásokat, úgy gondoltam, megosztanám Önökkel a My Little Pony magyarországi DVD és képregény kiadására vonatkozó elképzeléseinket, lehetőségeket, azért, hogy a magyarországi Hunbrony Közösség számára minél elfogadhatóbban és „szakmai” igényeiket minél jobban kiszolgálva jelentessük meg a fenti kiadványokban a rajzfilmsorozatot.

A kérdéseket azért tettem fel, mivel ugyan a HASBRO felkért bennünket, azonban kiadón belül aggályok merültek fel a rajzfilmsorozat DVD és képregény kiadásával kapcsolatosan.

A DVD kiadással kapcsolatosan, azért, mert a rajzfilmsorozat Minimax gyermek TV csatornán sugárzott részei, melyek már rendelkeznek magyar nyelvű szinkronnal, elérhetők többek közt a YouTube videomegosztó csatornán, valamint bizonyos torrent oldalakon is. Így aki érintett benne és érdekli, feltehetőleg letöltötte a magyar nyelvű részeket, vagy esetleg a TV-ből is archiválhatta azokat. Valamint a kiadónak gondolnia kell a nagy áruházláncokba történő belistázásokra is, amely helyeken sajnos még elérhetők Az én kicsi pónim, nem Varázslatos barátság, hanem az 1980.-as, 1990.-es évekbeli régebbi rajzfilmsorozataiból készült DVD-k, rendkívül alacsony fogyasztói áron.

A beszerzőnek pedig sajnos mindegy, hogy a Varázslatos barátság sorozatról, vagy esetleg egy régebbi széria belistázásáról van szó, lényeg, hogy minél alacsonyabb áron lehessen értékesíteni a DVD-ket.

Ezért szeretnénk a rajzfilmsorozatot úgy megjelentetni DVD-n, hogy az a rajongói igényeket is minél szélesebb körben kiszolgálva, remélhetőleg szélesebb rétegnek fog tetszeni. A második évaddal kezdődő DVD megjelenés, csak egy kiadón belül felvetődött ötlet volt, hogy esetleg a lehetőségekhez képest, újabb részekkel kezdhetnénk a DVD kiadást.

A DVD kiadással kapcsolatosan az alábbiakat tudom Önökkel megosztani:

A DVD kiadás, az Önök kérésére és természetesen a „józan paraszti ész” szerint is az első évaddal kezdődne, és az eddigi kiadási rendszerünknek megfelelően nyolc darab DVD-n kerülne kiadásra, mivel csak így tudjuk biztosítani azt, hogy a DVD-k 999.- Ft.-os bruttó eladási áron kerüljenek forgalomba, illetve értékesítésre.

Nem célunk, mint ahogy eddig sem volt, hogy más kiadó üzletpolitikájához hasonlóan, 1999.- Ft.-os áron kezdjük meg az értékesítést, majd 200.- Ft.-onként levigyük az árat, míg végül elérünk a 999.- Ft.-os úgynevezett akciós árig. Szerintünk ez az az ár, amiért esetleg a vásárlók hajlandók pénzt áldozni arra, hogy a gyermekük minőségi és nem letöltött, kétes minőségű DVD-re kiírt adathordozón nézze a rajzfilmeket.

Az első három DVD-n egyenként 3 epizód, a negyediken 4 epizód, majd ezt követően az ötödik, hatodik és hetedik DVD-n egyenként 3 epizód és a nyolcadik DVD-n 4 epizód kapna helyet. Aki Blu-ray-en szeretné megvenni / megnézni magyar nyelven a sorozatot, el kell keserítenem, mivel a magyarországi relatív kis példányszámú Blu-ray eladás miatt, sajnos nem tudjuk kivitelezni a Blu-ray megjelentetést.

A magyar nyelvű szinkronnal kapcsolatosan újfent el kell keserítenem Mindenkit, aki nem szereti a Minimax-os magyar nyelvű szinkront. Sajnos a HASBRO-tól csak úgy kapjuk meg a rajzfilmsorozat magyarországi DVD megjelentetésének lehetőségét, ha átvesszük a folytonosság és a TV-ben és a DVD-n is ugyanazt a hangzási világot visszaadó magyar nyelvű szinkront. Angol nyelvet nem terveztünk feltenni a DVD-re, azonban, ha a rajongóknak ez a kérése, természetesen megoldjuk.

Viszont az angol, illetve a magyar nyelvű felirattal nehéz dolgunk lesz. Elsőként, nem tudjuk, hogy létezik-e rajzfilmsorozathoz eredeti angol nyelvű felirat. Természetesen megérdeklődjük és amennyiben igen és a külföldi jogtulajdonos azt elérhetővé teszi, feltesszük a DVD-re. Az eredeti magyar nyelvű felirat kérdésének megoldása még nehezebb. Ugyanis a magyar nyelvű szinkront készen kapjuk, nem tudjuk, hogy készült-e hozzá felirat, vagy sem.

Mivel a szinkron eleve TV-s sugárzásra készült, feltehetőleg nem, de azért természetesen ez ügyben megkérdezzük a Minimax-os kollégákat is. Amennyiben nem, akkor nem biztos, hogy fel tudjuk vállalni utólag a magyar felirat elkészíttetését, mivel az kész szinkron esetében általában a szinkronköltség fele lenne, de meglátjuk, mit tehetünk.

A nyolc DVD előreláthatólag február végére, vagy legkésőbb március végére készülne el. Amennyiben igény, és legalább 1.000 – 1.000 darab előrendelés lenne rá, készíthetnénk csak, szigorúan a rajongóknak szánt két darab exkluzív gyűjtődobozt, melyet kereskedelmi forgalomba nem hoznánk, csak és kizárólag a rajongók vásárolhatnák meg.

A gyűjtődobozokba egyenként négy-négy darab DVD kerülne. Amennyiben min. az 1.000 – 1.000 darab megrendelés összejönne, biztosítani tudnánk, akár azt is, hogy csak és kizárólag a rajongók a DVD-ket 799.- Ft.-os bruttó exkluzív darabáron, a gyűjtődobozokat ajándékba megkapva, elsőként vehessék kézbe Magyarországon a DVD-ket.

A képregény kiadással kapcsolatos aggályok pedig a Hunbrony oldalain is elérhető magyar nyelvű változatok megléte volt.

A külföldi jogtulajdonos tájékoztatott, hogy a meglévő, úgynevezett On-Going szériát 2014. februárjától tervezik folytatni. Viszont a Micro-Series elnevezésű sorozatot a Luna számmal abbahagyják, helyette egy MLP: Friends Forever elnevezésű „Micro-Series” sorozatot indítanának el, amelyikben „két karakter lenne szembeállítva, kettőjük szórakoztató és drámai konfliktusainak bemutatásával”.

Kérdeznénk, mit szólnának hozzá, ha „a kecske is jól lakna, és a káposzta is megmaradna” alapon, a My Little Pony képregénysorozat magyarországi képregény kiadását úgy oldanánk meg, hogy az ár-érték arányt megtartva 48 oldalon jelentenénk meg a képregényt, úgy hogy az első képregénnyel elindítanánk a 2014. februárjában megjelenő képregényt és párhuzamosan az legelső megjelentetett képregényt is. Vagyis a magyarországi első számban a 2014.-es februári „friss” szám, illetve az első sorozat első száma lenne. Ezt követően pedig kéthavonta, vagy a külföldi tervezett megjelenés szerint tudnánk tartani az új megjelenéseket a régebbi megjelenésekkel kombinálva.

Amennyiben igény lenne rá, megjelentethetnénk az On-Going sorozat váltótársaként, ugyancsak kéthavonta az MLP: Friends Forever képregénysorozatot a Micro-series sorozattal párhuzamosan, ugyancsak 48 oldalon.

Természetesen, a magyar nyelvű kiadásokba beletennénk, ami a képregények megjelentetése mellett a 48 oldalba belefér (Eredeti, vagy exkluzív képregényborítók, vagy amire a rajongók többsége igényt tartana, stb.).

Tudom, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben mindenki rendkívül árérzékeny. Ezért ajánlottam fel azt is, hogyha a DVD-kből kapnánk megjelenésenként min. 1.000 darabra előjegyzést, akkor megajándékozhatnánk a rajongókat, kereskedelmi forgalomban nem kapható, egyedi gyűjtődobozokkal, illetve, mind a 8 darab DVD, vagy a 2 darab gyűjtődoboz együttes megrendelése esetén a 8 x 799.- Ft.-os bruttó egyedi akciós árral.

Elgondolkodtunk azon is, hogy amennyiben sikerülne kivitelezni a rajongókkal azt, hogy min. 3.000 darab rajongó előfizessen a vélhetőleg február végén, vagy úgyszintén legkésőbb március végén elinduló jövő évi, havonta, egymást váltó, két-két számú képregénysorozatra, akkor kikerülnénk a Lapker saját és megbízott, valamint az áruházláncok árushelyeit és akkor csak azok a rajongók kapnák meg Magyarországon egyedül a My Little Pony képregényeket, akik előfizettek rá.

Ezzel is egy exkuzivitást adnánk a rajongóknak, valamint lehetséges, hogy így a 999.- Ft.-os bruttó fogyasztói árat is le tudnánk csökkenteni 899.- Ft.-os, vagy akár egy 799.- Ft.-os exkluzív bruttó előfizetői árra is példányonként (+ postaköltség).

Esetleg azt is meg tudnánk oldani, hogy aki személyesen Budapesten át tudná venni a megjelenés napján a nyomdából a megrendelt példányokat, nem kellene postaköltséget fizetnie, és ezáltal garantáltan a lehetőségekhez képest legolcsóbban jutna hozzá a kiadványhoz.

Gondolják és fontolják meg, valamint várom a véleményeiket, hogy tudnánk elérni azt, hogy min. 3.000 darab képregény előfizetést tudjunk összehozni, ha jól láttam, a 934.294 fős pillanatnyi közösségből. Természetesen amennyiben ennél 1.000.-es nagyságrendekkel több előfizetés összejönne az átadási ár is a nyomdai árnak megfelelően, olcsóbb is lehetne.

A letöltőktől, pedig az elkövetkező kellemetlenségekért ezúton is elnézést kérek, azonban amennyiben kiadjuk Magyarországon a rajzfilmsorozatot DVD-n, illetve elkezdjük megjelentetni a képregényeket, akkor a HASBRO felkérésére valamennyi interneten elérhető helyről le kell tiltanunk és tiltatnunk a már fennlévő, vagy majdan felkerülő, akár rajzfilmes, akár képregényes tartalmakat.

A képregények magyarosításában résztvevő kollégáknak ezúton üzenem, hogy grafikusra sajnos nem, de fordítóra, mivel ennyi képregény lefordítás után vélhetőleg a nyelvezetben és a közegben jobban benne van, és az egész fordítást talán jobban a szívén viseli, mint esetleg egy külsős kolléga, s amennyiben a részletekben is meg tudunk egyezni, segítségére természetesen igényt tartunk és örömmel fogadjuk.

Elnézésüket kérem, amennyiben levelem hosszadalmasra sikeredett, ezúton is megköszönöm megtisztelő figyelmét annak, aki idáig elolvasta.

Igyekeztem minden felmerült és felmerülő kérdésre választ adni, azonban ha a továbbiakban is felmerülnek Önökben kérdések és szeretnének rájuk választ kapni, kérem keressenek bizalommal, itt a fórumon, vagy az alábbi elérhetőségen.

Várom válaszaikat, kommentjeiket, akár építő jellegű kritikáikat a My Little Pony rajzfilmsorozat magyarországi DVD és képregény kiadásával, valamint a DVD-k és a képregények előrendelésének megoldásával kapcsolatosan,

Válaszaikat előre is megköszönöm,

A legmélyebb üdvözlettel,
Szeiferman János
Ügyvezető igazgató
JCS Média – Minőségi szórakozást a gyerekeknek!
LEGO Ninjago, Transformers Mentőbotok, The Garfield Show, TINTIN,
Geronimo Stilton, VIPO és barátai, és Erich von Däniken DVD-k magyarországi kiadója 
E-mail: iroda@jcsmedia.hu
Web: www.jcsmedia.hu