2012. november 20.

Fanfic fordítás; Kepernyos - Országomat egy póniért

Kepernyos - Országomat egy póniért
[Humoros]

Író: Blueshift

Sombra királynak van egy problémája. Egy Hajnalcsillám nevezetű problémája. Ha a Kristály Királyság gonosz uralkodója nem akarja elveszteni a trónját, ki kell tartania hét teljes napig, mire megérkezik az erősítés.
Nem olyan nehéz feladat! Mindössze az önbecsülését és méltóságát kell sutba dobnia hozzá...

2 megjegyzés:

  1. Elég jó munkának tűnik, de vannak benne olyan hibák, amiket már a fórumon is nem egyszer felemlegettek, mint elvárást a fordításokkal kapcsolatosan.

    - A Mane6 neveit mind lefordítottad, de valamiért Rook-ot nem nevezted át Bástyának.
    - A magyar nyelvben nincs olyan, hogy "Miss". Az meg, hogy "Miss Hajnalcsillám" formában használtad, még rosszabb. A "Miss" kisasszony magyarul és ha megnézed a Háttér Póni-t, akkor láthatod, hogy én nekem is meggyűlik ezzel a bajom rendszeresen.
    - Néhol túlságosan is szószerinti a fordítás. Nem kell mindig minden szót felhasználni. Van, amit a magyar nyelv rövidebben is meg tud fogalmazni, ugyanakkor van, ahol hosszabb forma kellene.

    Egy példának:

    "Úgy meredt az elreteszelt ajtókra, mintha minden pillanatban azt várná, hogy beront egy hordányi kristály póni. Vasvillákkal és fáklyákkal, természetesen."

    Vitába lehet szállni velem és nyilván ízlések és pofonok, de én ezt így csináltam volna:

    "Úgy meredt a bereteszelt ajtókra, mintha a kristálypónik hordái bármelyik pillanatban beronthattak volna rajta vasvillákkal és fákjákkal felfegyverkezve."

    Mindezeket leszámítva a fordítás jó és nincs igazából mire panaszkodni.

    VálaszTörlés
  2. Kösz az értékelést. Azt tervezem, hogy hozzád hasonlóan én is komolyabban nekifekszem a fordítói munkának.

    1. Nem t'om, nekem annyira nem tűnt helyénvalónak az a név, de még megfontolom.
    2. Át lesz írva, köszönöm.
    3. Egy-két dolgot még átszerkeszthetek.

    Elismerem, ezt egy kicsit összecsaptam. Nyolc napig tartott megcsinálni, de az utolsó kettőben már nagyon túlhajtottam magam. Nem is néztem át sokszor. Gondoltam, ha nem sokkal az évadnyitó után jön ki, egy kicsit nagyobb érdeklődést kap.

    A Google Dokumentumok/Google Meghajtó már tegnap óta szórakozik velem, most éppen nem mutatja az összes oldalt. Valaki tudna segíteni?

    VálaszTörlés