2012. augusztus 6.

Jó reggelt, Equestria!

Egyesek már sejtik, hogy hírek következnek, a többiek pedig a fülüket fogják.
Minden mást a reklám után... 
Áldozat a blogok szentsége előtt



Bemutatkozás

Elérkezett ez is, új szerkesztők kaparintották magukhoz a billentyűzetet, és nincs menekvés, most már bejegyzéseket is készítenek.

Köszöntök minden engedelmes ra… – Twilight rázza a fejét.
Köszöntök minden hűséges ala… – Twilight még mindig rázza a fejét.
Köszöntök minden brony társamat! – Twilight végre bólogat.

Egyszer volt, blog nem volt, kerestek szerkesztőket különféle feladatokra. Amit elfelejtettek megemlíteni, az az, hogy valójában főszerkesztők kerestek, de talán ne szaladjon el ennyire a póniló velünk előre, lássuk mire vállalkoztam.


Hírek:
Ha valami érdekes vagy fontos kerül elő a brony-k világából, akkor arról remélhetőleg időben fogok mindenkit tájékoztatni. Hetente legalább egy bejegyzést tervezek, bár a nyári uborkaszezon alatt ez nem mindig lehetséges, szerencsére ezen nagyobbrészt már túljutottunk.


Persze mindebben a ti segítségetekre is számítok, ha hallotok valamit, ami szerintetek érdemes arra, hogy közkincsé tegyük, akkor nyugodtan küldjetek róla levelet, üzenetet vagy füstjeleket.


Az első bejegyzés hamarosan érkezik majd, ami persze a maga nemében érdekes híradás lesz, hiszen egy lassan már több, mint egy hónapos eseménnyel fog foglalkozni, de talán van olyan érdekes és fontos, hogy ilyen távolságból is érdemes betűt pazarolni rá.


Részek posztolása:
Ez mindig is a legfőbb szentség előjoga volt, és vélhetőn ezt továbbra is magamnál tartom, kivéve, ha lesz rá stabil ember. Maga az új rész kihelyezése nem egy nagy feladat, viszont a hozzá való felírat elkészítése és gondozása az.


Ez ugyan halad a maga tempójában, de mint látható volt a második évad végén, nem feltétlen a leggyorsabb ez a sebesség. Nem kívánok senkire ujjal mutogatni, mivel ezt patával eléggé nehézkes kivitelezni.


Mielőtt a korábban ezen dolgozók felháborodnak, jó munkát végeztek, de lehetne jobbat is. Így aki úgy érzi, hogy ezen a területen szeretne ténykedni, az keressen fel minket, fordítókból sohasem lehet elég, akárcsak korrektorokból és más segítőkből.


Fanfic:
Ez a feladat nem került hozzám és nem is áll szándékomban ezen változtatni, viszont egy ideje nem került ki új anyag. Ha nagyon régóta várakozol, akkor juttasd el a cuccot hozzám és kirakom.


Egyben minden olvasó örömére (remélem), rendbe szedtem a gyűjtőoldalt, minden megjelent fic megtalálható ott is immár, és talán áttekinthetőbb sorrendbe kerültek a művek.


Kritika:
Szerencsére egyre több rajongói írás jelenik meg saját nyelvünkön is a lelkes és ötletes írói tábor jóvoltából. Viszont egyben mindezt támogatni is kell, részben az írók segítésével, azaz azzal, hogy rámutatunk hibáikra és erősségikre, részben az olvasók eligazításában, hogy egy-egy műtől mit is várhatnak.


Előre mosakodva szeretném leszögezni, hogy nem barátszerző tevékenység a kritikusi, mert sok esetben az író és az ő támogatói oktalannak vélik a megfogalmazott véleményt. Ami még akár igaz is lehet. A kritikával szemben szerintem három jó hozzáállás lehetséges.
Figyelmen kívül hagyod.
Elfogadod.
Tanulsz belőle.


Hogy mikor melyik a helyes, nos ez a legnehezebb döntések egyike.


A fórumon számos művet kritizáltam már, ezekre nem, vagy nem mindre térek majd vissza (persze ha valaki kéri, akkor szívesen), jelenleg viszont két igazi csemege is várja az elemzését. 
Az egyik egy korai mű, amit annak idején nem értékeltem, most sor kerül rá, amolyan bemutatásként, mire is lehet számítani.
A másik pedig a nemrég lezárt terjedelmes írás, mely ismereteim szerint a leghosszabb, befejezett, eredeti, magyar nyelvű rajongó írás az MLP:FIM rajongói művek közt.


Póni Scriptorium, avagy tanuljunk írni együtt:
Talán egyesek már hallottak ilyesmiről, talán nem.
Az előző részhez kapcsolódóan egy kissé aktívabb megoldás a leendő novellák és regények színvonalát emelendően. A lényeg, hogy rövid gyakorlatokon és írásokon keresztül ismerkedjünk meg az efféle darabok lényeges elemeivel, hogy aztán a saját, teljes értékű írásainkban már jobban menjen.


Erről hamarosan részletesebb bejegyzés is lesz, ott olvashattok majd róla többet.


Főszerkesztő:
Ezt a feladatot is reám testálták a korábbi vezírek, és végül nem mondtam nemet (ki tagadja meg a hatalmat magától.) Ennek keretében rám hárul minden olyan feladat, amit éppen más nem végez, vagy szükséges megtenni.
Itt kérek időt és lehetőséget az első hibák elkövetésére, csak a másodiknál kövezzetek meg. Ha javaslat van, a levelesláda nyitva áll, és jelenleg nincs alatta az iratmegsemmisítő sem.


Nyílt kérdés:
Hozzátok, írókhoz és olvasókhoz szól a kérdés, van-e igény bármilyen szintű szűrésre a fanfic-ek terén?
Jelenleg minden kikerül, bármilyen minőség-ellenőrzés nélkül, még az én írásaim is. Ez részben előnyös hiszen nincs elveszett írás és író, cserébe az összkép színvonala nem is lehet magasabb egy szintnél.
Itt elsősorban nem tényleges elküldésre gondolok, hanem olyan közbevetésekre, amik a valamely véleményező által gyengének talált művek esetében jelzi az írónak, olvassa át még egyszer, netán olvastassa át mással még egyszer és tegye rendbe a leginkább látható gondokat.


Remélem nem várt senki képeket pattogó, pici, pink pónikról, az olyan gyerekes lenne.
Ha mégis:

12 megjegyzés:

  1. Annyit szeretnék hozzátenni, hogy a könnyebb átláthatóság érdekében nem ártana elválasztani egymástól a az eredeti és a lefordított fanficeket. Az se lenne rossz, ha külön fórumtopikot kapna a kettő.

    VálaszTörlés
  2. Fanficek szűrése szerintem jó ötlet, pl ha régebb óta lenne ilyen rendszer akkor én is posztolás előtt észrevehettem volna a hibám :D megesik az ilyen sajna :/

    VálaszTörlés
  3. Üdv!

    Fanfic terén szerintem nyugodtan át lehet engedni mindent első lépésben. Az Archivumba tétel a kérdéses. Szerintem erre érdemes időt hagyni (Pl.: 1 hét) és ha semleges vagy pozitív megítélést kapott, akkor tovább engedni. A bukott fic-ek pedig így maguktól mennének a feledésbe.

    De ez persze csak az én véleményem. Nem tudom, hogy valójában mit tudtok kivitelezni.

    VálaszTörlés
  4. annyira szellemesek ezek a bejegyzések. NOT

    VálaszTörlés
  5. Egyetértek Silence-the-Unicorn-nal, ez tényleg egy igazságos megoldás, hiszen ezzel fent tartjuk a színvonalat, de egyben nem sértünk meg senkit azzal, hogy: "Sajnáljuk, de alkotását nem oszthatjuk meg, mert (pl.) látszik, hogy összecsapta, stb."-Persze ez már egy másik történet egy poszt bírálásáról.

    VálaszTörlés
  6. Kepernyos: szerintem nem muszáj fórumra is kitenni fanficet, ami kikerül, viszont aki ír egy fanficet, az szerintem nyugodtan publikálja a fórumra, ha úgy érzi készen van (de azért olvastassa el valakivel előbb szerintem), és ott lehet már egyből kommentelni rá. Aztán kihirdetésre kerülhetne a blogon is.

    Fanfic téren egyetértek Silence the Unicornnal. Hacsaknem nagyon-nagyon borzasztó a mű. Mondjuk én nem olvastam még magyar művet, úgyhogy annyira nem szeretném ebbe beleütni az orromat.

    Ja és Thorin: a blogtól függetlenül, ha ilyen nagy fanfices és kritikus vagy, postolhatnál topicokat a Hunbrony fórumon különböző, akár magyarra még lefordítatlan fanművekről review-kat, hogy lehessen beszélni róluk. Mindigis hiányoltam ezeket, mert fórumon a beszélgetések megmaradnak, míg facebookon vagy chaten elhalnak. Meg hiányolom úgy eleve a reviewkat fanfic terén. Ha irogatnál ilyeneket, lehet, hogy rátalálnának emberek (beleértve magam is), jó fanficekre (vagy éppen elkerülnének overhype-olt dolgokat, mint a Last Man Standing :P)
    Ilyesmiről beszélek, mint amit én nyitottam, topicot: http://forum.hunbrony.hu/index.php?/topic/66-silent-ponyville-fanfic/

    VálaszTörlés
  7. Azt szeretném kérdezni,hogy fanfic-hez linket kell küldeni egy tárhelyről,vagy lehet a levélhez csatolni a kész írkálmányt?

    VálaszTörlés
  8. Dortana, mindenképpen linket kell adnod hozzá, mert a blog-on nem tudják tárolni.

    De további részleteket találsz a FanFic részlegben és a Póni Scriptorium cikkben is.

    VálaszTörlés
  9. Jó rendben, akkor tudom hogy kell,csak mivel szabály újulás volt nem tudtam hogy ez maradt-e.
    Köszönöm :)

    VálaszTörlés
  10. Én csupán egy elérhetőségre lennék kíváncsi, ahova lelkiismeret furdalás nélkül beküldhetem a most készülő ficemet. Persze csak ha nem gond.

    VálaszTörlés
  11. Daybreak Firefly2012. augusztus 7. 8:42

    a felolvastatáshoz nyugodtan használjátok a Hunbron -ts-t ott Visricsi vagy Fantos. még el is játszák nektek a művet :)

    VálaszTörlés
  12. A jelenlegi cím a fanfic-eknél megtalálható, de semmi nem garantálja, hogy ez marad a végleges.
    Ha ficet küldesz, előtte néz be oda, hogy mi az aktuális cím.

    VálaszTörlés