2021. augusztus 26.

Pónis táblajátékok


A póni fandom rengeteg olyan kreatív dolgot készített már magának, amelyet a Hasbro nem volt hajlandó. Ebbe a kategóriába esnek a különféle asztali társasjátékok is. 
Hiába foglalkozom a pónikkal lassan kilenc éve, még mindig képesek új dolgokat mutatni.
Mivel a blogon ezekről szemmel láthatóan még nem eset szó, orvosoljuk ezt a hiányosságunkat; vegyünk szemügyre egyet-kettőt a legközismertebbek közül, melyek hol ígéretesebbek voltak, hol nem, hol csak a szándék volt meg, hol pedig a kész eredmény is.


Pónik & Paraspriteok

Equestria: a rémséges szörnyek és hatalmas mágusok világa. Magasztos bajnokok és elbukott kihívók földje, sose múló remények és felejthetetlen kalandok birodalma. Üdvözöl a Pónik és Paraspriteok világa.
-Részlet a bevezető szövegből-

Ez egy táblán játszható szerepjáték, amelyet Flatline nevű rajongó készített. Célja az volt, hogy "minden pónik iránt rajongó korosztály számára élvezetes legyen". Ennek a kijelentésnek a pontossága a legjobb esetben is vitatható, mivel az egyes szabályok komplexitása inkább hajaz a tinédzser és/vagy felnőttek számára, mint gyerekeknek. 

Mint minden RP, ez is a karakter készítéssel kezdődik. A karaktereket különféle fajban, korban lehet készíteni. A szentháromság - földpóni, pegazus, egyszarvú - mellett sok egyéb fankarakter lehet, mint Changeling vagy éppen teve. Három alap tulajdonsága is van mindegyiknek (test, szellem és szív), plusz tízféle skill. Ezek kiválasztása után egyéniségetektől függően alakíthatjátok a karaktereteket. Árnymágustól kezdve a királyi fotóriporteren keresztül, a póniba oltott istenséggel bezárólag. 

A játékmenet bonyolult lehet azoknak, akik most találkoznak ilyennek először, vagy nem gyakorlottak benne - mint például én. De hát minden megtanulható, minden másra pedig ott a mastercard.

Röviden: statikus módosítót hozunk létre az egyik tulajdonság és skill függvényében, majd d10-es kockadobás eredményét összevetik a célszámmal. Minél magasabb az adott célszám, annál nehezebb a végrehajtandó feladat. A játék folyamatos fejlesztés alatt van, és volt egy saját Facebook oldala is, amelyet a készítő azóta lezárt, és csak belső tagoknak tette elérhetővé. A játék a 2014-es Bronyconon debütált, de elég mérsékelt sikert aratott csak.

A projekt azóta úgy látszik megállt. De így is eljutottak 151 oldalig. Ha van kedvetek megnézni, akkor ide kell regisztrálni hozzá.




Ha valahonnan ismerős nektek a neve, akkor az nem véletlen. Ez a Pathfinder nevű RPG játék pónisított változata. A Pathfinderről azt kell tudni, hogy la speciale a Dungeons & Dragons 3.5 verziójának szellemi örökségeként jött létre. A játékot magát is pont ugyanúgy kell játszani. Sőt, azóta kiadták a D&D 4. és 5. kiadásán alapuló verziót. ( A csapda az,  hogy amennyire néztem, csak a 4. verzióra átalakított könyv ingyenes.)

A játékot David Silver alkotta meg, akinek van is egy indie RPG játékokat gyártó vállalkozása, a Silver Games LLC., és a DriveThruRPG publikálta. 

A játék egy Equestria-jellegű Everglow-ban játszódik, ami egy rendkívüli szinten úszik a varázslatban. Itt az emberek, elfek, orkok, törpök, és még sok-sok más faj lakik, köztük pónik, akik Iliana királynő uralkodása alatt létrehozták Everglow-ban az első működő és legkiterjedtebb birodalmát. De egyetlen birodalom sem tarthat ugye örökké.... kivéve, ha a játékosok és a mesélő közbe nem lépnek. 

A játék készítője, senkit sem lep meg, maga is brony, és írt is egy fanfic-et a saját maga elképzelte világról. A Dangerous Sparkle-t, amelynek több folytatása is van.




Pony Tales: Aspirations of Harmony

Na ez egy érdekes eset, ugyanis egy webképregény széria alapján készült: a Friendship is Dragons- nevű, amúgy máig futó képregényről van szó. Ami ugyanolyan váratlanul jött össze, ahogy a verekedések szoktak kitörni a focimeccsen: a rajongók a kommentszekcióban random elkezdtek szerepjátékot játszani egymással. Azután miután magukra ismertek, konszolidálták a dolgot, és átköltöztek egy külön erre kialakított fórumra


 

Ez ezúttal nem egy táblás, hanem egy kártyás szerepjáték, amelyhez ez alkalommal rendesen elérhetővé tették a szabálykönyvet. Ez nagy pirospont. Azért tettem ide ezt a képet az egyik kártyáról, mert szerintem jól szemlélteti a lényeget. Ez egy szándékosan bugyuta játék, amely kifigurázza a shipping* témájú rajongói írásokat.
A felállás egyszerű, akár a virslifőzés: Twilight Sparkle  titkon egy elvetemült shipper, és következményekre nem gondolva shippeltet minden pónit és nempónit, akivel csak találkozik. A játékos feladata az, hogy segítsen neki shipficet írni, ez úgy történik, hogy a játékos kibőviti a Shipping Grid-et; Hajózási-rácsot. (?)  Ami a shipeltetett pónik által létrehozott hálót jelenti, akiket hamarabb kell összehoznod egymással, mint a többi játékos. Az győz, aki előbb eléri az előre kitűzött pontszámot.

A nagyon beszédes nevű, Horrible People Production fejleszti a játékot. A játék nem csak az összes létező shipping fic klisét durrogtatja el, de számos más közhelyet, és szappanopera fordultatott is tartalmaz, (hovatovább még időutazást is, csakhogy mókásabb legyen az egész). A játék fele amúgy is abból áll, és ez a legviccesebb rész, hogy milyen kreatív mesterkedéssel és ármánykodással fogod a kezedben lévő lapokkal elszabotálni a többi játékost, miközben te pedig profitálsz a fordulatokból. 
A játék másik fele arról szól, hogy sírva röhöghettek a kártyákon lévő szövegeken, és hajózási-rácsból generált sírvaröhögős vagy szekunderszégyent kiváltó gyagya szituációkon.

Azóta sajnos személyes problémák miatt a Horrible People Production, mint vállalkozás megszűnt, így búcsút inthetünk a hivatalos - cég által csinált - kártyáknak és tartalomnak, de a cég szabad folyást engedett a rajongóknak, hogy tovább folytassák, amit ők már abbahagytak.

A kártyapaklit innen tölthetitek le.