2019. szeptember 13.

Póni zene #168 Pónizene különkiadás



Sok dologban különleges az MLP fandom, de ha ki kellene valamit emeljek, ami igazán közel áll a szívemhez a különlegességei közül, akkor a rengeteg tehetséges zenészt említeném meg. Idestova lassan egy évtizede gyártják ők azokat a dalokat, amik a fülünkbe másznak, bugit visznek a lábunkba vagy elérzékenyülünk tőlük. Ha ezzel csak egyet tudsz érteni, akkor gondolom neked is lapul valahol a merevlemezeiden egy naponta látogatott, óriási mappa, aminek mindig megígérted, hogy majd egyszer rendet teszel benne, de még sosem jutottál el a végére, és tele van MLP zenékkel.

Na, neked van egy igazán jó hírem.


Talán még emlékszel azokra az időkre, amikor az Everfree vagy egyéb webrádiók archívumaiból töltögettük le a jobbnál jobb zenéket (természetesen csak azokat, amiket már nem tudtunk fillérekért/ingyen beszerezni Bandcampről), és nagyokat anyáztunk, amikor az egyik régen hallott kedvencünk eltűnt youtuberól mert a tulajdonosa priváttá tette, vagy egyszerűen úgy döntött, hogy ciki a múltja, és letörölte az egészet.

Biztosan él benned még az a kulimunka, amikor a kedves zenész nem mellékelt rendes letöltési linket a videójához, ezért elő kellett valahonnan vakarnunk egy olyan konvertert, ami youtuberól mp3-at tölt le, vagy a rutinosabbak lerántották az egész videót és a hangsávot kiszedték belőle ffmpeggel - jó ég, mennyi meló egyetlen jó számért!

Talán az a zavarodott öröm is megvan, amikor megtaláltuk a Brony Music Archives gyűjteményét, és hirtelen gazdagodtunk majd tízezer új számmal, komolyan elültetve a kétségbeesést a lelkünkbe amiatt, hogy ezt a büdös életben sem fogjuk végighallgatni.


Hát, kedves pónizene rajongó, ezt az élményt most átélheted újra, csak kétszer olyan mellbevágó erővel, ugyanis egy csapat fanatikus átvette a legutóbb talán 2014-ben frissült Brony Music Archives karbantartását, és összeszedték az összes létező pónis zenét, hogy megszülethessen a


Ez a gyűjtemény olyannyira friss, hogy konkrétan idén szeptemberben frissült (talán kb. egy hete), a készítők saját bevallása szerint 40.000 zeneszámot tartalmaz mintegy 3000 zenésztől, és 200 válogatás albumot.

Ha le szeretnéd tölteni, ezt rögtön három formátumban is megteheted:


  • Raw Quality: ez az elérhető legjobb minőség, ami a legtöbb esetben veszteségmentes .flac formátumot jelent, már amelyik szám elérhető volt ilyen minőségben
  • High Quality: az archívum készítői minden számot elérhetővé tettek ~128kbps .opus kódolásban, ami nagyjából 192kbps .mp3 minőségét hozza (nekem az .opus választása kicsit furának tűnik, mert szerintem ezt a technikailag kevésbé képzettek ma még talán nehezebben játsszák le bárhol, de pl. a foobar és az ismertebb lejátszók megeszik)
  • Phone Quality: ezt még nem próbáltam, és ha tippelnem kellene, te sem fogod... a High Quality méretének kb. a 70%-a, tehát nem sokkal kisebb, miért rontanánk el a fülünket rossz minőséggel? (Ha ú.n. "cigányhifin" szeretnéd hallgatni, akkor biztos jó lesz ez is)

  • Igazából a gyűjtemény összeharácsolói elképesztő munkát vittek véghez, és minden gyűjtőszenvedélyű brony elégedetten csettinthet végre, hogy ami létezik zene, az neki is megvan - de azt azért hozzá kell tenni, hogy ezt már végighallgatni tökéletesen esélytelen, és ráadásul egy átlag mai PC merevlemezét úgy beteríti a gyűjtemény, mint palacsintatészta a serpenyőt.

    Szerencsére nem kötelező az egészet egyben letölteni, hiszen .torrent fájlról van szó, és kedvenc letöltés-kezelőjében mindenki beállíthatja, melyik fájlokra van szüksége belőle - például helyhiánnyal küzdőknek egész jó döntés lehet csak a válogatásalbumok letöltése.

    De inkább befejezem a szájtépést, mindenkinek jó zenehallgatást! A Pónizene legyen veletek!