2012. november 8.

Póni generációk

Alicee készített egy "kis" összefoglalót a pónik fejlődéstörténetéről, ennek alapján készült ez a cikk.



Az itt olvashatóak nagyrészét már vélhetően ismeritek, netán jobban is mint én, viszont mégis úgy érzem érdemes kicsit visszatekinteni - a hamarosan kezdődő harmadik évad előtt - a múltra, még ha az nem is évezredes, és némileg kevesebb kő- vagy jégbörtönbe zárt gonosz erőt rejt.

Kezdetben vala a teremtő, és ekkor még nem Lauren Faustról beszélhetünk, hanem Bonnie Zacherle az elkövető, aki még 1981-ben létrehozza a legújabb játékötletét, a My Pretty Pony-t.

Ezek a figurák igencsak termetesek és még valamennyire hasonlítanak az igazi pónikra, és "semmilyen" közük nincs még a mindannyiunk által kedvelt almafarmerhez.

Érdemben egyetlen sorozatnyi készült belőlük, egyes példányaikat még '83-ban is lehetett kapni, azóta viszont legfeljebb egy-egy darab bukkan fel időnként kiárusításokon vagy éppen gyűjtőknek szánt árveréseken.

Ezután a terméket átvette a Hasbro, és némileg átalakította, a figurák sokkal kisebbek és színesebbek, valamint az azóta már jól ismert (és talán ma már nem annyira hírhedt) Én kicsi pónimra változott.

Az első korszak (G1) összesen tizenhárom évet élt meg, '82 és '95 között, bár a fő időszak egyértelműen a nyolcvanas évek volt.

Számos változatban készültek, itt bukkant fel először pegazus és egyszarvú póni, illetve azóta is egyedüliként a tengeri csikók is megjelentek. Akárcsak a rövid időre a G4-ben is felbukkanó flutter pónik (pillangó szárnyú pónik), amik egyik jellegzetessége, hogy a szárnyuk egy szúrósabb tekintettől is hajlamos porrá omlani.

Ekkor még szinte természetes, hogy mindkét nem képviseltette magát, így akadtak csődörök és teljes családok is a kiadott figurák közt.

Az első TV szereplés 1984-ben került adásba. Összesen három film és három évadnyi (mintegy száz rész) sorozatra futotta a lendületből. Ezen műsorokban nem csupán játék és mese található (vagy az egy másik rajzfilm?), megjelenik a gonosz és akár még izgalmasnak tekinthető kihívásokkal is szembetalálják magukat a színes lovak.

Az utolsó években már amerikai figurák nem kerültek elő, ám számos országban még volt egy-két új darab, így a 97-es második generáció 2-5 év haldoklás és csend után érkezett meg, abban a reményben, hogy némi életet lehelhet a termék egészébe.

Ezen pónik kisebbek, karcsúbbak és általában is inkább a lányoknak készült, szemben a korábbi, részben általános gyerekjátékkal. Mindegyik kanca (vagy kancacsikó) és szinte kivétel nélkül földi pónik.

Amerikában egyetlen év alatt beszüntették a gyártásukat, világszerte viszont ismét pár évvel tovább húzta, az utolsó új darabok 2003-ban bukkantak fel ezen változatból.

Saját műsorral nem rendelkezik ez a generáció, bár a korábbi változathoz készült My Little Pony Tales DVD-n ekkor jelent meg, és az eladások elősegítés érdekében egyel későbbi generációnak álcázva került a boltokba. Igaz, ez az évad erősen eltért a korábbi kettőtől (majd öt évvel később, '92-ben készült.)

Még 2003-ban elérkezett a harmadik generáció, mely egy jelentős lépést tett visszafelé, jellegében az elsőre hasonlított inkább, semmint közvetlen elődjére, és az anime folyamatos terjedésének köszönhetően nagyobb szemeket is kapott.

A recept végül bevált, 2009-ig tartott a hivatalos gyártásuk, bár speciális példányokkal egészen 2011-ig jelentkezett a Hasbro.

Ezen generáció sem kapott csődöröket, bár akadt pár pegazus póni (Cheerilee esetében még egyszarvú példány is született), ráadásul a termék egyik sajátosság, a pónik farán található cukijegy innentől kezdve egyoldalas, eleddig mindkét oldalon megtalálható volt. Az eltűnt jelet egyébként pótolták, a mellső láb alja, a pata felett kapott egy kis színes szívet.

Ugyan fajtájukat tekintve egységesebb, számos változatban érkeztek, akadt, amelyiknek a jele drágakőutánzatot kapott.

Talán még érdems kiemelni a 25. évfordulóra kiadott hét fős csomagot, melyben minden pónihoz egy jelzőt is társítottak, nem nehéz felfedezni benne egy később jól felhasznált motívumot:
Pinkie Pie - joy - öröm
Scootaloo - friendship - barátság
Sweetie Belle - love - szeretet
Toola-Roola - creativity - kreativitás
Cheerilee - beauty - szépség
Rainbow Dash - hope - remény
StarSong - dreams - álmok

A TV-ben ez a generáció sem szerepelt valójában, mivel közvetlen DVD-re szánt formában jelentkezett. Összességében sikeresnek tekinthető, hiszen tizenötnél is több mű készült. Ám ezek tartalmilag igencsak komoly visszaesést hoztak, leginkább ennek a számlájára írható az a valódi ismeret nélküli zsigeri ellenszenv, amit ezen játékok keltenek a felnőtt férfiak többségében.

Ekkor érkeztünk el a rövid utazásunk során a sokak által mélypontnak tartott helyre, ahol végképp kihuny minden remény, és csupán egy teljes feltámadás menthet meg bármit is. Így történetünk egy kellemes dráma is egyben.

A három és feledek generáció (G3.5) alaposan újragondolta a pónikat, és ezt a teljesen új kinézetett még saját műsorral is megtámogatta.
Talán elég is ennyi ebből, 2009-ben érkezett el ez a változat. A G4 bemutatkozása 2010-ben azonnal félresöpörte és így a legrövidebb ideig gyártott generáció lett, ám a vásárlói érdektelenség hatékonyan segíti elő azt, hogy mindenütt beleütközzön a gyanútlan brony és a témával foglalkozó érdeklődő, mivel sok boltban még ma is kapható (amíg a készlet tart.)

TV-ben szintén alig járt, DVD-re készült pár film hozzá, illetve a számlájára írható a Newborn Cuties sorozat, mely a generáció csikóival foglalkozik és sokak szerint a Genfi egyezmény is kitér arra, milyen esetben lehet felhasználni vallatásra.

Ezután 2010-ben eljött a negyedik generáció. Az első figurák már júliusban a boltokba kerültek. A műsor pedig október 10.-én került adásba, a többi pedig már történelem.

A G4-es pónikat önmagában több bejegyzésnyi terjedelemben lehetne bemutatni, viszont vélhetően ezekről messze többet tudtok ti, így itt inkább rátok számítok, írjatok róluk.

1 megjegyzés:

  1. Üdítő egy ilyen cikket látni a blogon. Ezzel nem azt mondtam, hogy a többi rossz lenne, de tényleg sokkal nagyobb élmény egy ehhez hasonló cikket olvasni, ami egy témát dolgoz fel részletesebben. Remélem a jövőben több hasonlót sikerül lehozni.

    VálaszTörlés