2012. október 21.

Fanfic központ átalakítása.

A mennyiség növekedésével kicsit átláthatóbbá szeretném tenni, egyben egyértelműbbé is, hogy melyik mű hova tartozik és mit rejteget.


Egyre több írás érkezik, ami örömteli, viszont a jelenlegi formátum ezt kevésbé támogatja.
Ráadásul a kategóriák egy része legalábbis homályos és főleg nem kellően definiált, így igen gyakran szinte mindegyiket felsorolja az író kínjában.

Ezt tetézi, hogy szinte semmilyen formában nem jelezzük a mű korhatáros mivoltát, pedig ez egy ilyen széles célközönséget kiszolgáló oldalnál nem ártana.

Az átalakítás így a következőket jelenti:

Korhatáros címkék:
Itt korábban alkalmaztuk ugyan a szokásos karikás módszert, ám ezt ma már senki nem veszi figyelembe, valamint a jelölés lényegét nem igazán fogta meg szerintem. Továbbá viszonylag kevés pónit tartalmaz.

Csikó:
Mindenki számára ajánlott mű (korhatár nélküli.)
Nem tartalmaz semmilyen elemet, ami káros lenne egy gyermek, fiatal vagy értetlen olvasó számára, azaz nincsenek benne a következők:
Durva beszéd
Szexuális tartalom (még csak utalás szintjén sem, áthallás finom formában megengedett)
Erőszak (verekedés és ilyesmi lehet, de vér vagy más durvább, egyértelmű megnyilvánulás nem)

Azaz a sorozathoz nagyjából hű tartalmat jelent (pár rész esetében már kétséges azért a besorolás.)

Csikó és kanca:
Szinte mindenki számára ajánlott mű, felügyelet vagy előzetes ellenőrzés esetében pedig akár fiataloknak is olvasható (nagykorú felügyelete mellett bárkinek.)
Az ilyen műben már megengedett némi durvaság, de csupán visszafogottan:
Kevés, okkal szereplő, visszafogott durva beszéd megengedett
Egyértelmű vagy nyílt szexuális tartalom nem megengedett
Nem vérben tocsogós erőszak megengedett

Kanca és csődör:
Egyértelműen felnőtteknek szánt tartalom.
Az ilyen műben gyakorlatilag minden megengedett.

Ortály:
Az előző kategóriával egyező lehetőségeket biztosít, csupán az alkotó részéről jelzés az olvasóknak, itt tényleg minden megtörténhet. Alapvetően semmilyen korosztálynak nem ajánlott az olvasása, ha az „ép” elméjét meg kívánja őrizni.

Általános címkék:
Nagyban hasonlít az eddig is alkalmazottakra, bár kicsit tisztább és némileg kibővült formában.

Normál:
Minden olyan történet, ami törekszik az eredeti sorozat szellemiségét és jellegét megőrizni, ideális esetben egy ilyen alkotás akár illeszkedhetne is a sorozatba. Ebből adódóan nem lehet korhatáros alkotás és nem tartalmazhat világidegen elemeket.

Crossover:
Másik világ, történet, műsor elemeit aktívan és központi szerepben felhasználó mű. Kizárja a normál jelleget. Ha az idegen világból vett elemed nem zavaró és csupán háttérben szerepel, akkor vélhetően nem jár az a címke, ám végső esetben az íróé a döntés.

Humoros:
Minden olyan írás, aminek elsődleges célja, hogy vicces és nevettető legyen. Attól, hogy a műved nevettető, még nem feltétlen humoros, a legtöbb rész a sorozatban igencsak kacagtató, ám keveset sorolhatunk ide közvetlenül.

Kaland:
A történet szereplői komoly kihívásokkal találják szembe magukat. Remek példa erre a Dragonshy rész, egyben jelzi, a normál és a kaland tökéletesen megférhet egymás mellett.

Romantikus:
A történetben a szereplők egy része szoros érzelmi kapcsolatot alakít ki egymással, mely túlmutat a sorozat által nyilvánvalóan támogatott barátságon. Nem feltétlen tartalmaz erotikus jeleneteket.

Dráma:
A korábbi komor és szomorú összevonása (nem érzem szükségét az elválasztásnak), mindazon történetek, ahol a mély – jellemzően sötétebb – érzelmek kialakítása és megjelenítése a cél.

Erőszakos:
Annak jelzésére való címke, hogy a történetben fizikai erőszak található. Ez magával vonja, hogy a korhatár nem lehet túl alacsony.

Erotikus:
A történetben egyértelműen megjelenik a testi gyönyörök élvezete. Egy lopott csók még nem indokolja, ám egy fél oldalas leírás a nyelvek csatájáról egymás szájában már igen. Mint az előző, magával hozz a korhatáros jelzést is.

Horror:
Eszement is lehetne, hogy a „három nagy E” néven emlegethessük a kötelezően korhatáros címkéket. Minden olyan mű ide tartozik, ahol a szereplők és az olvasó sokkolása a cél. Ha fizikai a sokkolás formája, akkor vélhetően egyéb jelzőket is kiérdemel, valamint mint a társai, ez is kötelezően korhatáros egyben.

Vers:
Bár nem tartalmi jelző, mégis megemlítem a teljesség kedvéért, mindenki tudja, hogy mit takar.

Fordítás:
Bár eddig is jeleztük, ezt innentől a címkéknél is megadjuk.

Készültségi címkék:
Ez csupán segédlet az olvasónak és részben a blog üzemeltetőinek. Jelzik, hogy a műhöz várható-e további frissítés, vagy sem.

Befejezett:
Az adott mű kész és teljes, nyilván automatikus az egy alkalmas alkotások esetében, ám a több részes daraboknál fontos jelezni, vége vagy még érkezhet hozzá további darab.

Folyamatban:
A mű még nem készült el, van további rész, ami nem került ki (vélhetően még el sem készült.) Az ilyen jelzés magába foglalja azt is, hogy az írónak szándékában áll elkészíteni a további részeket.

Bizonytalan:
A művet hónapok óta nem frissítette az író, vagy az alkotó jelezte maga, hogy belátható időn belül nem fogja folytatni. Nem jelenti, hogy soha többé nem érkezik már hozzá frissítés, viszont ennek ideje bizonytalan és nem garantált, hogy egyáltalán lesz ilyen.

Felhagyott:
A mű hónapok óta bizonytalan, vagy az alkotó maga jelezte, hogy már nem kívánja folytatni és várhatóan soha nem fogja befejezni. Elképzelhető, hogy ennek ellenére újra éled az alkotás, ám erre kevés az esély, az olvasó ennek tudatában kezdjen bele.

Szabad:
A felhagyott művek kiegészítő jelzése, az író belegyezett abba, hogy bárki szabadon folytassa vagy újrakezdje az alkotást, az ő munkásságát részben vagy egészben felhasználva. (Főleg fordításokhoz lesz hasznos.)

A művekhez kötelező lesz majd megadni egy korhatáros és legalább egy, legfeljebb három általános cimkét (valamint jelezni a mű készültségét, bár ez kezdetben elég egyértelmű általában.)



És mindez csupán tervezet, hiszen semmit nem kívánok a közönség ellenében elkövetni, azaz most ti jöttök, van saját igény, szerintetek másképp kéne megoldani, vagy egyéb ötletek akad?

Mondjátok el levélben vagy itt megjegyzés formájában.

Várhatóan egy hétig lesz átmeneti állapot, és utána az igények szerint kiegészítve kikerül a véglegesnek szánt változat.
(addig is lehet küldeni fic-eket, az egyszerűség kedvéért a égi jelölések alapján, majd a végleges változathoz egyszer próbáljunk meg igazodni.)

7 megjegyzés:

  1. Szerintem zárd le végre a Scriptorium-ot :D
    Viccet félretéve tökéletes rendszer lesz ez, nem kell nekünk 15 féle címke, aminek a fele ugyanazt jelenti. Támogatom. :3

    VálaszTörlés
  2. Végre! Remélem hogy meg lesz csinálva ez a rendszer, mert már a maradék hajamat is kitéptem azok miatt akik az erotikust és a romantikust ugyan abba a csoportba sorolják. (Félreértés elkerülése végett senki se vegye magára.)

    VálaszTörlés
  3. A korhatárnál szerintem egy kicsit túl van bonyolítva. Szerintem elég lenne, ha kötelezően meg kellene jelölni egy kategóriát így:

    Korhatár: nincs / serdülő tartalom () / felnőtt tartalom ()

    A serdülő és felnőtt tartalom megjelölése esetén pedig meg kellene adni zárójelben azt is, hogy miért helyezte az író oda.

    Az ép elmét nélkülőző művek esetén még esetleg lehetne alkalmazni a "Csak saját felelősségre" nevű megjelölést, mint korhatárt. :D Részletezés itt már nem kellene, mert ez a "csak saját felelősségre" típusú kategória.

    VálaszTörlés
  4. szerintem jó lesz így.
    a korhatárból talán tényleg eggyel kevesebb is elég lenne

    VálaszTörlés
  5. Szerintem ez a besorolási rendszer így jó, ahogy van. Nekem a korhatárbesorolással sincs bajom. Szerintem remekötlet, hogy a felnőtt tartalmon belül is van egy extrém kategória. A készültségi fokoknál érzem, hogy egy kicsit több van a kelleténél, ott a "folyamatban", "bizonytalan", "felhagyott" körül, de igazán nem tudom hogy lehetne ebből kettőt összevonni, hogy ne veszítsünk a pontosságból.

    VálaszTörlés
  6. Nekem tetszik,szerintem is jó,csak a korhatárnál legyen megjelölve,hogy mi miatt,mert van akinél nem mindegy.

    Ja és még az,hogy ha én egy olyan történetet akarok,amit több részre tervezek,de nem biztos,hogy megvalósítom,akkor az bizonytalannak számít ugye?

    VálaszTörlés
  7. Tetszik az ötlet, de a leírásokban/rövid összefoglalókban eddig is probléma volt, hogy néhányan már ott lelövik a "poént".

    VálaszTörlés