2012. augusztus 28.

Kritika – Szélpata kalandjai

Ismét egy hosszabb alkotás végső darabját olvashatjuk az oldalon, ami persze maga után vonja az értékelés érkeztét is.


Ismertető:

Kicsit gondban vagyok ezzel, az első fejezethez az ismertető így festene:
Két póni él az erdő mélyén és gondozza azt, ám egy szép napon az az átlagos feladatuk akad, hogy egy tomboló sárkány után takarítsanak.

A következő fejezetekben viszont ez a látszólag azért nem hétköznapi esemény szinte teljesen feledésbe merül, és inkább Applejack és a történet OC-je közti szerelemről olvashatunk.


Kritika:

A tíz fejezetet egybeszerkesztve (amit továbbra is szeretném, ha az író maga végezne el ilyen művek befejeztekor) félszáz oldalnál is több várja a betűre éhes érdeklődőket.

Lassan mindenki tudja, mire fogok most kitérni, igen, nincs beljebbezés, vagy más elkülönítés a bekezdések közt. A gondolatjelek érdekes, felemás átalakuláson mentek keresztül, a sor elején szinte mindig elválasztójelek, a soron belül hol ilyen, hol olyan formában találkozunk velük. Vélhetően a szövegszerkesztő alakította át magától a szerencsésebbeket.

Szóismétlések minden mennyiségben. Az első bekezdésben már jó párral találkozhatunk, és később sem szűnnek. A póni szó minden bekezdésben előfordul, a hosszabbakban pedig inkább többször, semmint egyszer sem.

A létigék hasonlóan gyakoriak, főleg a volt. Bekezdésenként három volt az átlag, amiket megfelelően összekötve bizony már egy zsebrádiót is megszólaltathatunk.

A nevekkel alapvetően nem lenne baj, ha nem Szélpata és Frank párosítással nyitnánk. Ugyan létező magyar név, de nem éppen gyakori, ráadásul nem is igazán illik a pónikhoz ez a név. Mindezt a leírás megfejelte azzal, hogy elsőre bizony egy másik Frankre asszociáltam, méghozzá Frank Drebin hadnagyra.

A történet jól indul, két póni él az erdő közepén, miközben annak gondozása a feladatuk, normál esetben ez nem épp izgalmas vagy eredeti, viszont Equestria földjén ez még érdekesnek is ígérkezik. Aztán eljön ez első meglepetés, az előző nap tomboló sárkányt a korábban nevezett rendőr és a színész más alakításaihoz hasonló nyugalommal közli fiával Frank.

Később az ifjú csődör is hasonlóan nyugodt, mikor apja levelet küldet vele a városba (Ponyville persze), még csak említést sem tesz a közelben szenvedő sárkányról, az nem olyan érdekes esemény, hogy elmondjuk bárkinek is.

Utána még lazább manőverbe kezd, hiszen a sérült sárkányt el akarja látni, aki vélhetően felelős az anyja haláláért még évekkel ezelőtt (vagy nem, ez a rész nem volt világos számomra.) Miután ellátta a sárkányt, elmegy vele a barlangjába, hogy elcsevegjen vele, feltehetően egy csésze tea és némi sütemény elfogyasztása közben.

És eljön a következő fejezet, amiben mindez már nem is fontos. Itt AJ-vel kezdünk, aki mosolyog. Mindig és mindenen mosolyog. Ha felkel a toronyóra hangjára (véletlen sem a Celestia áldotta nappal, ahogy a földművesek szoktak), ha hallja, hogy a húga még horkol (ahogy az ifjú kancák általában szoktak), ha lemegy a lécsőn, ha meglátja a reggelijét és úgy általában mindenen.

Az egyik almafát betegen találja, mikor végre kiér. Természetesen ezt a furcsa betegséget nem ismeri sem ő, sem a családja, hiszen csak almafarmerek amióta az eszüket tudják. Sebaj, legalább megkaphatja a feladatát AJ, kocsival menjen be a városba és adjon el némi almát, majd keresse fel az erdőben élő faőröket. A sárga felkiáltójel hiányzik csupán, a quest leírása egyértelmű.

Szerencsére a történet nem igényel túl sok holtidőt, hiszen a faőrök egyike ismét épp almát vásárol (némileg igazolt, hiszen valójában egy másik almát szeretne megvenne.) Szélpata, ha már arra jár, akkor mellékesen felismeri egyetlen levélről a betegséget és tudja a gyógymódját is.

Hamarosan már visszatérünk az almáskertbe, hogy megmentsük a fát, amire olyan rémséges betegség támadt egy odavetett fél mondat alapján, hogy az egész kert kipusztulásával fenyegetett. Mindez viszont alig több háttértörténetnél, a lényeg a kanca és a csődör közt zajlik. A körülmények kegyetlenül elvágják az érzelgős zenét, de AJ még gyorsan ment egy randi meghívással; valahol itt volt utoljára hiteles az őszinteség elemének hordozója.

A találka úgy zajlik, ahogy azt várnánk, leszámítva, hogy Applejack annak ellenére csípi ki magát, hogy megjegyzi, nem hiszi, hogy ez fontos a másiknak. Jah, és a végén Szélpata megkéri a kezét.

Igen, nagyjából ennyi előkészítést kapott ez a kis apróság. Nem baj, hiszen a válasz igen. Applejack nem egy vacakolós póni, ha valaki másfél nap ismeretség után megkéri a kezét, akkor azt elfogadja élete párjának.

Az esküvőre készülve megismerkedhetünk a magyar OC-k egy igencsak széles csoportjával, akiknek neveit a hatosfogat maradékától két sornyira felsorolva igencsak kilóg néhány lóláb és egyéb végtag. Ettől függetlenül ez a rész sok szempontból az egyik legjobb pillanata a történetnek. Mivel nagyon hasznos az adott OC-k leírásait és részleges személyiségeit megismerni így, együtt. Igaz, némelyikre méltatlanul kevés betű lett elvesztegetve.

Közben gyorsan még együtt is tölt az ifjú pár néhány éjszakát, az illemnek megfelelően az egybekelésük előtt…

Az ünnepség nagyobbrészt a vártak szerint zajlik, bár messze elmarad az almacsalád méreteiből és hagyománytiszteletéből fakadóan várt nagytemplomi változattól. Sebaj, hiszen az újdonsült házasok első táncán AJ, equestria (egyik) legatletikusabb pónija, megbotlik és emiatt gyorsan kórházba kell vele repülni.

Itt rögvest megröntgenezték. Ez vélhetően új technika lehet a környéken, hiszen a leírásban két bekezdés alatt hét azaz hét alkalommal fordul elő, és később sem tűnik el nyomtalanul. Kezelésének módját is erre vezetem vissza, vagy a Fallout: Equestria atomutópiájának elősegítésére.

Bár a lábáról készült a felvétel, azon valahogy szerepel a méhe is. Sebaj, ha már egyszer véletlen meglőttük ezt az érzékeny részt, akkor készítsünk róla egy direkt fotót is! Igen, mivel felmerült, hogy terhes, így röntgenfelvételt készítettek a méhéről.

Nos itt hagytam abba az olvasást. Nem ez volt magában a kiváltó ok, de komoly szerepet kapott a döntésben.

Értékelés:

Külalak:

Meglepően kevés probléma akad, ami viszont előfordul, az tömegesen. A szóismétlések mennyisége nehezen emészthető, szándékosság is felmerül, bár kétlem.
 
A létigék állandó alkalmazása szintén fájó pont. Egyébként nincs nagy baj, a mondatok bár nem túlzottan cizelláltak, mégsem primitívek.

Négy pont

Tartalom:

Tartósan egyedül az almacsalád, azon belül is Applejack szerepel az eredeti pónik közül, cserébe ezek többsége igen mesze található a hitelestől. AJ esetében tényleg zavaró az elcsavart fejű kanca viselkedés, amit majdnem végig fenntart.
 
A másik főszereplő szintén felvet némi problémát, de magában akár emészthető is lenne. Igaz szerelemének nem hajlandó beszélni a sárkánnyal való találkájáról, kicsit később egy rég nem látott ismerősének ellenben gondolkodás nélkül mondja el ugyanezt.

két pont

Szubjektív:

Az elején felvetett lehetőséget kár volt kidobni. A sárkánnyal való megismerkedése – vagy annak levadászása klasszikus bosszú keretében – jó történetté fejlődhetne.
 
Ugyan a szerelmi szálat már az elején is feldobtad, ám az szükségtelenül ráült a történetre.
 
Szélpata kalandjai: Megmentem a sárkányt, megismerkedek a pónilánnyal, feleségül veszem...

Három Pont