2012. augusztus 9.

Jó reggelt, Equestria!

BroNYcon: 
Az első híradás egyből egy kis múltidézést hoz el, mivel az előző hónap elején megtartott BroNYconról szól.

Miért kell erről most szólni, mert az eddigi legnagyobb ilyen esemény és mert a résztvevők igencsak minőségi tartalommal töltötték fel ezt a kép napot.

Előzmények:

Szinte mindenhol - az internetes virágzás után - felmerült az igény személyes találkozásra is a brony-k közt. A Hunbrony is lassan egy éve jött össze először egy kis közvetlen beszélgetésre, a csövek kavalkádjának kihagyásával.

Ezen találkozók közt az egyik első és hamar igencsak nagy létszámú érdeklődőt vonzó volt a BroNYcon, a New York-i találkozó. Az első ilyen eseményre százan látogattak ki, ekkor még persze csak a „környékbeli” brony-k.

A második alkalommal már mindenki számára meghirdették a találkozót, és megháromszorozták a létszámot. Ezt az arányt eddig tartották minden tovább alkalommal. A harmadik eseményre már közel ezer néző érkezett, és ekkora már sikerült a sorozat készítői közül is néhányat elhívniuk (lefordított átírat hozzá.)

2012 Nyári BroNYcon:


A most megrendezett találkozó két teljes napi programot vonultatott fel, mintegy négyezer látogatót és számos vendéget, szinte az egész alkotói gárdát.

Események időrendben:

A rendezvény megnyitóján minden vendég megjelent, köztük kiemelendő a sorozat szellemi anyja, Lauren Faust, aki a könnyeivel küszködve üdvözölte a brony-k seregét. (Két felvételt emelnék ki, egyik az eredeti livestream, a másik egy jobb minőségű)

Utána a következő - amolyan felvezető esemény - a zenei kínálat készítőivel folytatott beszélgetés (Aviators, Bronyfied, D.Notive, Living Tombstone, Alex S., Jackle App, Mic TheMicrophone). (felvétel négy részletben: egy, kettő, három, négy)

További érdekességként némi beszélgetés néhány rajongói animátorral, akik saját tartalmak készítésén dolgoznak, nem egy teljes értékű rész elkészítése van folyamatban, némelyik igencsak impozáns. (szintén négy részletben: egy, kettő, három, négy)

Ezután rendezték meg az egyik leginkább várt beszélgetést, amiben a szinkronszínészek meséltek magukról, válaszoltak kérdésekre, és általában érezték jól magukat és játszották el karaktereiket mindenki nagy-nagy örömére. A résztvevők: Nicole Oliver (Celestia és Cheerilee), Andrea Libman (Fluttershy és Pinkie Pie), Peter New (Big Macintosh), Tara Strong (Twilight Sparkle), Cathy Weseluck (Spike) és Lee Tockar (Snips).
Felvételek négy részletben, akad HD minőség is, de a hang ezeken a legjobb és az a fontos: egy, kettő, három, négy. Másnap ismét összegyűltek egy kis beszélgetésre: egy, kettő.

A Friendship is Witchcraft készítői kaptak némi időt, amit a lehető legjobban használtak ki az itt elsőként bemutatott 7. rész vetítésével. Itt megtekinthető, és persze nem hagyhatjuk ki az ebből a részből származó dal megemlítését.

És ekkor érkeztünk el a leginkább várt eseményhez, Lauren Faust egy órás alkalma, aminek során számos érdeksséget tudhattunk meg róla, a jelenlegi és régebbi munkáiról és persze a kedvelt műsorunkról. A végén pedig a közösség egy igencsak szép ajándékkal köszönte meg az eddigi munkáját, az erre adott válasza mindennél jobban foglalja össze a pillanatot: "Are you trying to make me cry again? Are you? 'Cause I will."
Három változatban is megtekinthető, az első a livestreames, a másik kettő pedig HD: egy, kettő. (lefordított átírat hozzá.)

A Double Rainboom alkotói is kaptak egy saját alkalmat. Ez egy ősszel bemutatandó teljes hosszúságú házi készítésű rész lesz, ha minden jól alakul.
Az oldalukon sok mindent lehet megtudni erről, és már látható egy ideje egy kis előzetes is.

Az egyik érdekes előadás a Brony Study (Brony tanulmány) keretében zajlott. Ezen kutatás keretében próbálják megérteni a brony jelenség mögöttes okait és mindazt, ami érvényes a brony-kra általában. Az oldalukon jelenleg egy elég részletes elemzés található az eddigi felmérések alapján, illetve kifejtik, hogy a következő pont a kutatási tervben a hosszabb megfigyelés előkészítése, ennek oka egyszerű, általában nem tudják megfigyelni és elemezni a rajongói csoportokat a kialakulásuk korai szakaszától, főleg nem ilyen nagyméretű csoport esetében.

A teljesség kedvéért megemlítjük az eseményen megjelenő egyik blog videóját is.

Az első napot fergeteges buli keretében zárták, melyről persze felvétel is akad, bár annak megtekintése nem feltétlen ajánlott.

Másnap sem állt meg az élet.

Kezdetnek mindjárt megtekinthetjük a nagyszámú póninak öltözött embert, amint a számukra rendezett versenyen mutatják be jelmezüket. Sokakkal egyet értve a meglepetés vendég nyerte el a tetszésemet.
(egy, kettő, három, négy, öt, hat)

Sokan várták John de Lancie műsorszámát, melynek elején egy keveset magáról beszél a vendég, de viszonylag hamar átadták a kérdezés lehetőségét a közönségnek. Érdekes és élvezetes, ahogy az elvárható a Discord karakterét életre keltő színésztől. Ez is érthető illetve jó képminőségű változatban elérhető.

A nap utolsó előadás a sorozat íróval megtartott beszélgetés volt, ahol megjelent Lauren Faust, Amy Keating Rogers és Meghan McCarthy. Ennek keretében számos apró érdekességet tudhattunk meg a részek és általában az efféle rajzfilmek írásával kapcsolatban. Az egyik kivételes csemege Amy Keating Rogers eredeti Smile, Smile, Smile előadása az írónő által személyesen.
Az eseményt sajnos félbevágta egy világítótest lángra lobbanása.
A felvételek: egy, kettő, három, négy vagy egyben, jó képminőséggel.

Ezután már csupán a záróceremónia maradt, ahol ismét felbukkant az összes vendég, javarészt ez az egyetlen említésre méltó eseménye ezen felvételeknek.
(egy, kettő, három, négy)

Az eseményen számos csoport készített felvételeket még, ezek közül kettőt emelnék ki:

Az első az Equestria Inquierer, mely normál esetben álhíreket készít mindannyiunk szeretet póniiról, több kevesebb humorral fűszerezve. Viszont erre az eseményre valódi riportereknek képzelték magukat, viszonylag sikeresen. Íme egy csokor a munkásságukból:
Amy Keating Rogers
Andrea Libman
John de Lancie és Laurent Malaquais 
Lee Tockar
Meghan McCarthy és Peter New
Nicole Oliver
Tara Strong

A másik a BronyCon: The Documentary csapata, akik az azonos nevű dokumentumfilmhez forgattak. John de Lancie és Micheal Brockhoff az ötletgazda, majd ketten a kickstarter keretében két hónap alatt 350K USD-t szedtek össze a költségek fedezésére (az eredeti terv 60K-ra készült.) Nemsokkal ezután Lauren Faust és Tara Strong is csatlakozott a stábhoz.
A kezdeményezés célja, hogy egy tisztességes, előítéletektől mentes bemutatója legyen az itt tárgyalt találkozónak és a Brony-knak általában is.
Jelenleg az elkészült anyag feldolgozásánál tartanak, terveik szerint a kész anyag valamikor október-november tájára lesz elérhető. Ezt első körben a támogatók közt fogják terjeszteni (aki akar, még mindig bekerülhet közéjük.) Majd pedig TV társaságoknál és filmfesztiválokon fogják bemutatni. Később esetleg lesz nyílt kiadás is belőle, bár mint tudjuk, vélhetően az első megjelenés másnapján már mindenki számára elérhető lesz.

Az egész eseményre felfigyelt persze a sajtó is, mely általában pozitív vagy semleges véleményt közvetített, így többnyire az egész rendezvény kimondottan sikeresnek tekinthető.

Nem ez az egyetlen jelentős találkozó, egy rövid és korántsem teljes lista a közelmúlt és közeljövő nemzetközi összejöveteleiről:
Trotcon; Július 21-22, mintegy 700 résztvevő.
Everfree Northwest; Augusztus 17-19, azaz alig egy hét múlva, méretében a BroNYconnal vetekszik talán.
Canterlot Gardens; Szeptember 28-30, a Trotcon-hoz mérhető kisebb rendezvény lesz várhatóan, bár még van ideje fejlődni.
Equestria LA; November 3, szintén a kisebb alkalmakhoz csatlakozik majd várhatóan.

És mivel nem csak az USA területén élnek Brony-k, két európai esemény is  lesz:
GalaCon; Augusztus 11-12, azaz még ezen a hétvégén. Bár kivételes vendégeket nem nagyon tudnak meghívni a távolság miatt, cserébe az első olyan rendezvény lesz, ahol tartanak "Csúcs Galoppos Gálát", azaz Nagy Galopp Gálát.
BUCK; Augusztus 18-19, egy héttel később, mint az előző. Leginkább hasonló jellegű lesz, mint a társa, bár talán egy kicsivel szerényebb látogatói létszámmal.

3 megjegyzés:

  1. http://www.everfreeradio.com/gala/

    Itt a livestream a GalaCon-hoz, ha valaki nézni kívánja, kezdés 11:30-kor.

    VálaszTörlés
  2. Nem sajnálnám rájuk a lőszert :)

    VálaszTörlés